7. DNA-testning av föräldraskap

Det ska inte komma som en överraskning för oss, att många pappor lever i relationer där de är omedvetna om att en annan man är deras barns biologiska fader. Det betyder att de snärjts till faderskap av sin kvinna och därmed bär en försörjningsbörda för en annan mans barn.

Undersökningar har gjorts men är p.g.a. frågans känsliga natur, svåra att genomföra. Resultaten varierar så att mellan 0.8 – 30 % av alla barn som föds bedöms leva med en felaktigt utpekad fader. Många menar att siffran 10-12 % torde vara realistisk. Trots att resultaten inte är samstämmiga, bör vi inse att problemet är allvarligt. En DNA-testning i samband med förlossningen vore därför en säker metod att säkerställa faderskapet och undanröja alla risker för misstag och bedrägeri, vilket vore bäst för alla parter.

573px-FAMILIA_777_recolored
Familj (Source: Wikimedia) 

Vad är problemet?

Det finns flera aspekter ur vilket problemställningen är allvarlig, varav de viktigaste är att:

  1. Ingen ska ovetande behöva betala för en annan persons/personers misstag och gärningar. Att bära försörjningsbördan för en annan mans avkomma, vilket innebär ca 1.2 Mkr fram till 19 års-dagen plus all den tid ett barn behöver, är inte en önskvärd situation för de flesta män. I moralisk mening utsätts de för ett bedrägeri och ett brott, dessvärre ej straffbart.
  2. Ingen ska ha rätt att vetandes eller ovetandes undanhålla barnens biologiska ursprung från vare sig barnen, sin nuvarande partner eller den biologiska föräldern (fadern).
  3. Ingen ska kunna ingå äktenskap eller annan form av partnerskap genom bedrägeri.
  4. Ingen kvinna eller man ska behöva leva under bördan av vad en livslögn beträffande falskt utpekat faderskap innebär.

Fördelar med DNA-testning

Den främsta fördelen med DNA-testning är att sanningen angående faderskapet kommer fram och att beslut som tas av informerade parter alltid är bäst. Talesättet: det man inte vet – lider man inte av, stämmer sällan så illa som när det gäller kunskapen om föräldraskap.

Mäns rättigheter stärks så att jämställdhet råder i fråga om säkert etablerat föräldraskap.

Kvinnan undviker att tvingas leva med en livslögn och den psykiska belastning det innebär att när som helst riskera bli avslöjad.

Man undviker att bygga en relation baserad på lögn, svek och bedrägeri.

Man tvingar kvinnor att stå för sina handlingar. Vetskapen om en förestående obligatorisk DNA-test kommer att få fler kvinnor att inse värdet av ärlighet beträffande påstådda faderskap.

Barn är resultatet av sex/samlag utan kondom eller med trasig kondom. Sannolikt kommer obligatorisk DNA-test att därför minska antalet sexuellt överförbara infektioner i samma grad som antalet kondomfria onyktra och riskabla snedsteg minskar i ljuset av en annalkande obligatorisk DNA-test.

DNA
DNA-molekyl (Source: Wikimedia)

Påstådda nackdelar med obligatorisk DNA-testning

Ibland framförs det argument om att ett avslöjande DNA-test kan riskera både kvinnans och mannens välbefinnande liksom deras relation. Detta är i sanning ett märkligt argument som vederlagts i ovanstående stycken.

Ibland talas om ekonomiska aspekter. Här bör man inse att kostnaderna för ett DNA-test är ca 1175 kr inklusive moms och porto för pappa, mamma och ett barn (priser från år 2013). Kostnaden för en felaktigt utpekad fader kan räknas i miljoner.

Vissa menar att ett DNA-test riskerar kränka barnets integritet och kan missbrukas till att bygga upp ett DNA-register. Detta kan regleras på samma sätt och med samma enkelhet som alla andra blodprov som tas under en människas livstid.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s